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AMERICANS WITH DISABILITIES ACT
COMMONLY ASKED QUESTIONS RELATED TO GIVING MEDICINE IN CHILD CARE

The Americans with Disabilities Act (ADA), passed July 26, 1990 as Public Law 101-336 (42 U.S.C. 
Sec. 12101 et seq.), became effective on January 26, 1992.  The ADA requires that child care 
provider/directors not discriminate against persons with disabilities on the basis of disability, that 
is, that they provide children and parent/guardians with disabilities with an equal opportunity 
to participate in child care programs and services.  Child care facilities must make reasonable 
modifications to their policies and practices, such as giving medicine, to integrate children with 
disabilities.
1. Q: Does the Americans with Disabilities Act -- or “ADA” -- apply to child care centers?  What about 

family child care homes?

A: Yes. Almost all child care facilities, even small, home-based centers regardless of size or number 
of employees, must comply with title III of the ADA. Child care services provided by government 
agencies must comply with title II.  The exception is child care centers that are actually run by 
religious entities such as churches, mosques, or synagogues. Activities controlled by religious 
organizations are not covered by title III.

2. Q: Our facility has a policy that we will not give medication to any child. Can I refuse to give 
    medication to a child with a disability?

A: No. In some circumstances, it may be necessary to give medication to a child with a disability 
in order to make a program accessible to that child.  Disabilities include any physical or mental 
impairment that substantially limits one or more major life activities including asthma, diabetes, 
seizure disorders, or attention deficit hyperactivity disorder (ADHD).  
 3. Q: What about children who have severe, sometimes life-threatening allergies to bee stings or  
     certain foods? Do we have to take them?

A: Generally, yes. Children cannot be excluded on the sole basis that they have been identified as 
having severe allergies to bee stings or certain foods. A child care facility needs to be prepared to 
take appropriate steps in the event of an allergic reaction, such as administering a medicine called 
“epinephrine” that will be provided in advance by the childʼs parents or guardians.

4. Q: What about children with diabetes? Do we have to admit them to our program? If we do, do 
    we have to test their blood sugar levels?

A: Generally, yes. Children with diabetes should not be excluded from the program on the basis of 
their diabetes. Providers should obtain written authorization from the childʼs parents or guardians 
and physician and follow their directions for simple diabetes-related care. In most instances, they will 
authorize the provider to monitor the childʼs blood sugar -- or “blood glucose”. The childʼs parents 
or guardians are responsible for providing all appropriate testing equipment, training, and special 
food necessary for the child.

5. Q: What about children with asthma? Do we have to admit them to our program? 

A: Generally, yes. Children with asthma should not be excluded from the program on the basis of 
their medical condition. Providers should obtain written authorization from the childʼs parents or 
guardians and physician and follow their directions for asthma care. 
6. Q: Are there any reference books or video tapes that might help me further understand the 
    obligations of child care providers under title III?

A: Yes, the Arc published All Kids Count: Child Care and the ADA, which addresses the ADAʼs 
obligations of child care providers. Copies are available by calling 1-800-433-5255.  For  
general information child care providers may call the Department of Justice Information Line  
at 1-800-514-0301. 

Source: The ADA Home Page: www.usdoj.gov/crt/ada/adahom1.htm

For a similar resource in Spanish, please visit http://www.childcarelaw.org/documents/ADASpanishTranslation-October2012.pdf




